środa, 20 stycznia 2016

Nitrozaminy źrodłem Alzheimera


Kontynuując wątek nitrozaminy i choroby Alzheimera chciałbym zacytować jeszcze 4 artykuły naukowe współautorstwa dr Susane de la Monte dotyczące nitrozamin i ich wpływu na chorobę Alzheimera i nie tylko.

Punktem wyjścia do badań była obserwacja wpływu Streptozotocyny powodującego po podaniu między innymi degenerację komórek nerwowych, jako skutek uboczy. Normalnie lek ten jest stosowany w chemioterapii i wszystkie leki tego typu posiadają bardzo silne skutki uboczne, co jest dopuszczalne biorąc pod uwagę śmierć od nowotworu jako alternatywę.

Pierwsze dwa teksty pokazywały wpływ nitrozamin na cukrzycę typu drugiego, niealkoholowe zapalenie wątroby i chorobę Alzheimera. W większej dawce nitrozaminy mają działanie rakotwórcze i mutagenne. Ale i w małych dawkach okazuje się że że nitrozaminy powodują insulinooporność i wpływają na różne wskaźniki mające wpływ na wyżej wymienione choroby.

Ponadto dwa kolejne teksty opisują wpływ nitrozamin w połączeniu z dietą wysoko i nisko tłuszczową. Okazuje się że dieta wysokotłuszczowa jeszcze potęguje wpływ nitrozamin. Dodatkowo wpływ nitrozamin jest kumulacyjny, tak więc codzienna ekspozycja nawet na małe dawki może mieć katastrofalne skutki,

Szczegóły poniższych artykułów wychodzą poza zakres mojej wiedzy, ale wszystkich którzy posiadają większą wiedzą zapraszam do bardziej szczegółowych opisów. Jak tylko dostanę jakiś link na stopfoodkillers@gmail.pl to z chęcią opublikuję.

Źródła:

Nitrosamine Exposure Causes Insulin Resistance Diseases: Relevance to Type 2 Diabetes Mellitus, Non-Alcoholic Steatohepatitis, and Alzheimer’s Disease. Ming Tong, Alexander Neusner, Lisa Longato, Margot Lawton, Jack R. Wands i Suzanne M. de la Monte
Journal of Alzheimer's Disease, vol. 17, no. 4, pp. 827-844, 2009

Mechanisms of nitrosamine-mediated neurodegeneration: potential relevance to sporadic Alzheimer's disease. Ming Tong i Suzanne M. de la Monte.
Journal of Alzheimer's Disease, vol. 17, no. 4, pp. 817-825, 2009

Early limited nitrosamine exposures exacerbate high fat diet-mediated type 2 diabetes and neurodegeneration Ming Tong, Lisa Longato i Suzanne M de la Monte
BMC Endocrine Disorders 2010 - Published 19 March 2010

Nitrosamine exposure exacerbates high fat diet-mediated type 2 diabetes mellitus, non-alcoholic steatohepatitis, and neurodegeneration with cognitive impairment Suzanne M de la MonteEmail author, Ming Tong, Margot Lawton and Lisa Longato
Molecular Neurodegeneration 2009 - Published 24 December 2009



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz