czwartek, 7 września 2017

Przegląd Youtube - sierpień 2017

Z pewnym opóźnieniem, ale jednak przygotowałem co miesięczną listę filmów w kategorii (nie) zdrowiej żywności, które polecam do obejrzenia czytelnikom bloga.

Pod Mikroskopem
Pić czy nie pić do posiłku? A jeśli tak, to co najlepiej pić?
Czy należy pić do posiłku? Generalnie film rozprawia się z mitem o rozcieńczaniu soku żołądkowego. W przypadku niektórych dolegliwości (reflux, zespół jelita drażliwego, inne) takie rozdzielanie jak najbardziej ma sens. Obejrzyj film aby sprawdzić, czy problem ciebie dotyczy.

Medyczne wgady
Czy mrożonki (mrożone warzywa i owoce) są zdrowe?
Laurka na temat mrożonek. Dlaczego świeże są droższe i czasami mniej wartościowe..

Wirtualna poradnia (kanał nieaktywny)
I kilka filmów tym razem opublikowanych przez Wirtualną Polskę.

Skutki picia kawy 
Ile kawy jest ok, jakie są skutki korzystne picia kawy. Pozytywy i negatywy - szybkie podsumowanie. Dlaczego nie powinno się pić kawy na czczo.

Jedzenie w pracy
Jakie śniadanie przed pracą, czego nie należy spożywać, i jak powinniśmy się odżywiać w pracy. Dlaczego nie powinniśmy pić codziennie energetyków.

Mity żywieniowe
Kiedy powinniśmy zjeść ostatni posiłek wieczorem. Czy przytyjemy rzucając palenie. Szkodliwość produktów light.

Kostki Rosołowe
Zastępnik wywarów. Sól, tłuszcz roślinny, wzmacniacze smaku. Na końcu dopiero przyprawy. Czyli dlaczego może warto zrezygnować z używania kostek rosołowych na rzecz wywaru. Jak zrobić swoje własne kostki rosołowe

Gotowanie a zdrowie
Naczynia, których warto unikać
Jakie naczynia (aluminium, stal, emaila) mogą być szkodliwe. Kiedy żywność wchodzi w reakcje z naczyniem. Ciekawe zwłaszcza w kontekście dyskusji o teflonie (to uszkodzona powłoka powoduje kontakt żywności ze stalą pod teflonem co w określonych przypadkach może szkodzić na zdrowiu).
Zdobienia na talerzach jako źródło szkodliwych substancji. Które naczynia mogą być źródłem formaldehydów.
.
EFSA
Genotoxic substances can damage DNA. How does science help to keep them out of food?
Co to jest genotoksyczność. Jaką rolę pełni EFSA w zapewnieniu, że substancje uszkadzające DNA nie znajdą się w naszej żywności  (przykład barwnika Red 2G).

Foodborne viruses
Omówienie zagrożeń związanych z wirusami, które mogą znaleźć się w żywności.

Poprzednio omawiane:
Przegląd Youtube - Lipiec 2017
Przegląd Youtube - Czerwiec 2017
Przegląd Youtube - Maj 2017
Medyczne wgady - kolejna porcja filmów z youtube
Neti Aneti - Pod Mikroskopem - wybór odcinków (6)
Neti Aneti - wybór odcinków (5)
Neti Aneti - wybór odcinków (4)
Neti Aneti - Wybór odcinków (3)
Neti Aneti - Wybór odcinków (2)
Neti Aneti - wybór odcinków

Obserwowane kanały:
EFSA Channel
Pod mikroskopem
Medyczne Wgady
Wirtualna Poradnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz