Lista substancji szkodliwych i mogących powodować zagrożenie dla zdrowia.
- Aspartam - popularny słodzik. Oznaczenie E951. Może być źródłem trującego alkoholu metylowego.
- Azotany i azotyny - poprawia wygląd i konserwuje mięso. Mogą powodować tworzenie się rakotwórczych nitrozamin.
- Błękit Brylantowy - Barwnik. Oznaczenie E133. Może uszkadzać geny.
- Cytrynian Glinu - Powstaje przy połaczeniu cytryny i substancji zawierających glin (aluminiowe naczynia, liście herbaty etc). Wchłania się do krwi i do mózgu mogąc powodować chorobę Alzheimera.
- Glutaminian Sodu - wzmacznacz smaku. E621 Może być źródłem degeneracji komórek nierwowych. Uszkadza wiele narządów.
- Gliceryna - dodatek (E422) - dodatek bezpieczny, ale może zawierać trujące zanieczyszczenia. Nie używać w podgrzewanych solonych produktach i w produktach mlecznych.
- Gluten - mieszanina białek występująca w zbożach. U osób posiadających odpowiedni profil genetyczny może doprowadzać do celiakii, chorób skórnych i objawów neurologicznych. Dla pozostałych osób jest nieszkodliwy.
- Kwas Szczawiowy - substancja naturalna. Powoduje tworzenie kamieni nerkowych. Duża ilość zabija przez obniżenie poziomu wapnia.
- Octan Ołowiu - (historycznie) Sztuczny słodzik stosowany w starożytności. Powodował anemię, bezpłodność i wiele innych chorób.
- Sól - Spożywana w nadmiarze prowadzi do nadciśnienia i innych schorzeń. Może uzależniać. Czynnik ryzyka dla raka żołądka.
- Tartrazyna - Barwnik. Oznaczenie E102. Oskarżany o wpływ na ADHD i Astmę. Szkodliwy w ilościach przekraczających 100 krotnie dzienne dozwolone spożycie.
- Żółcień Pomarańczowa - Barwnik. Oznaczenie E110. Może uszkadzać geny
Lista substancji bezpiecznych
- Guma arabska - Zagęstnik. Oznaczenie E414. Jedyny znany efekt uboczny to łagodne wzdęcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz