Substancje


Lista substancji szkodliwych i mogących powodować zagrożenie dla zdrowia. 

  • Aspartam - popularny słodzik. Oznaczenie E951.  Może być źródłem trującego alkoholu metylowego.
  • Azotany i azotyny - poprawia wygląd i konserwuje mięso. Mogą powodować tworzenie się rakotwórczych nitrozamin.
  • Błękit Brylantowy - Barwnik. Oznaczenie E133. Może uszkadzać geny.
  • Cytrynian Glinu - Powstaje przy połaczeniu cytryny i substancji zawierających glin (aluminiowe naczynia, liście herbaty etc). Wchłania się do krwi i do mózgu mogąc powodować chorobę Alzheimera. 
  • Glutaminian Sodu - wzmacznacz smaku. E621 Może być źródłem degeneracji komórek nierwowych. Uszkadza wiele narządów. 
  • Gliceryna - dodatek (E422) - dodatek bezpieczny, ale może zawierać trujące zanieczyszczenia. Nie używać w podgrzewanych solonych produktach i w produktach mlecznych. 
  • Gluten - mieszanina białek występująca w zbożach. U osób posiadających odpowiedni profil genetyczny może doprowadzać do celiakii, chorób skórnych i objawów neurologicznych. Dla pozostałych osób jest nieszkodliwy.
  • Kwas Szczawiowy - substancja naturalna. Powoduje tworzenie kamieni nerkowych. Duża ilość zabija przez obniżenie poziomu wapnia.
  • Octan Ołowiu - (historycznie) Sztuczny słodzik stosowany w starożytności. Powodował anemię, bezpłodność i wiele innych chorób.
  • Sól - Spożywana w nadmiarze prowadzi do nadciśnienia i innych schorzeń. Może uzależniać. Czynnik ryzyka dla raka żołądka.
  • Tartrazyna - Barwnik. Oznaczenie E102. Oskarżany o wpływ na ADHD i Astmę. Szkodliwy w ilościach przekraczających 100 krotnie dzienne dozwolone spożycie. 
  • Żółcień Pomarańczowa - Barwnik. Oznaczenie E110. Może uszkadzać geny
Lista substancji bezpiecznych
  • Guma arabska - Zagęstnik. Oznaczenie E414. Jedyny znany efekt uboczny to łagodne wzdęcia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz