poniedziałek, 7 marca 2016

Осторожно - еда - film dla znających rosyjski

Tym razem chciałbym zachęcić czytelników do obejrzenia filmu, który powstał za naszą wschodnią granicą. Rosyjska szkoła dokumentu to klasa sama w sobie i film "Ostrożnie - jedzenie" jest najlepszym tego przykładem.

Kanwą filmu jest dwutygodniowy eksperyment. Zdrowy młody człowiek nie wierzący w szkodliwość fast foodu na dwa tygodnie przechodzi wyłącznie na produkty gotowe. Hamburgery, kiełbaski, frytki, napoje gazowane, zupki chińskie a nawet wydawało by się bezpieczne dania jak kurczak czy jogurt. Całość pod troskliwym okiem lekarza.

W miarę trwania eksperymentu zdrowie psychiczne i fizyczne zaczyna się pogarszać. Zadyszka, nadciśnienie, kłopoty ze strony układu pokarmowego, depresja i problemy z zaśnięciem.

W międzyczasie autorzy omawiają kolejne substancje szkodliwe które można znaleźć w jedzeniu. Aspartam, glutaminian, tłuszcze trans, koszenila cukier w zbyt dużych ilościach i wiele innych. Substancje pojawiające się na skutek złego przygotowania takie jak akrylamid czy formaldehyd, czy efekty współczesnej hodowli drobiu.

Nie zabrakło też wstawek historycznych, począwszy od czasów starożytnego Rzymu, kiedy to w wielu domach nie było nawet kuchni, Słynne "bystro, bystro" Rosjan w Paryżu, które przekształciło się w Bistro, historia pierwszego hamburgera czy pierwszej restauracji McDonald w Rosji.

Całość dopełniają przykłady. Słynny eksperyment polegający na wrzuceniu gumy do coli. Mięso które rozkłada się na pasztet po 12h w tymże samym napoju. Cmentarze na których ciała nie rozkładają się na skutek zawartości konserwantów w jedzeniu.. Rolnicy opylający swoje pola napojami gazowanymi zamiast pestycydów.

O ile zwykle recenzując film staram się odnosić krytycznie do tez zawartych w filmie, to w przypadku tego dokumentu ilość informacji praktycznie to uniemożliwia.

Mogę tylko zacytować za filmem przysłowie chińskie "Szukaj swojej choroby na dnie talerza" i zaprosić na oglądanie. Приемного просмотра!

Осторожно - еда Część I 
Осторожно - еда Część II 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza