niedziela, 5 marca 2017

Świat Wiedzy Marzec 2017

W obecnym Świecie Wiedzy (Marzec 2017) ukazał się artykuł "Jakie trucizny kryją się w naszym jedzeniu". Artykuł przedstawia zarówno substancje które są wymienione na etykietach, pojawiają się na skutek przygotowania.

Co ciekawe, polemizuje również z dopuszczalną dawką. "Wartości graniczne są stale podwyższane albo obniżane.Po katastrofie w Fukushimie zwiększono np. dopuszczalny poziom radioaktywności w japońskich produktach aby miały szanse wejść na europejski rynek". Przy czym polemika dotyka nie tylko sposobu ustalania dopuszczalnej dawki, ale również samej koncepcji dopuszczalnej dawki - co w moim mniemaniu jest nieuprawnione. Jak wiadomo przy odpowiednio dużej dawce może zabić zwykła woda.

Lista omówionych substancji niebezpiecznych według artykułu:
-Kadm (gorzka czekolada)
-Arsen (ryż)
-Dioksyny (mięso)
-Aluminium (kolorowe cukierki)
-Kwas benzoesowy (napoje orzeźwiające)
-Karmele (cola)
-Akrylamid (czpisy ziemniaczane)
-Olej mineralny (czekoladki)
-Związki fosforu (napoje dla sportowców)

Lista jest ciekawa, przy czym nie ze wszystkimi wnioskami mogę się zgodzić. Niektóre substancje według mnie nie stanowią takiego ryzyka z innymi mogę się zgodzić. Przeczytaj czytelniku i sam wybierz jakie substancje dodasz do listy tych, które należy unikać.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza