niedziela, 19 listopada 2017

Przegląd Youtube - Listopad 2017

Od ostatniego przeglądu Youtube minęło nieco czasu. Przede wszystkim na kanałach obserwowanych pojawiło się stosunkowo mało ciekawych filmów które można było polecić. Dziś w przerwie między dwoma tekstami dotyczącymi bezpieczeństwa recyklingu chciałbym nadrobić zaległości i zaproponować kolejnych 10 krótkich filmików na w.w. temat.

Wirtualna Poradnia:
Czy mrożone jedzenie szkodzi zdrowiu?
Zalety mrożenia. Jak w sklepie rozpoznać mrożonkę która była w międzyczasie rozmrażana? Jak rozmrażać warzywa i owoce aby nie traciły walorów zdrowotnych.

Sól a zdrowie
Negatywne skutki soli - od nadciśnienia do chorób nowotworowych włącznie. Jakie potrawy mają najwięcej soli. Czy istnieje lepsza i gorsza sól?

Pod mikroskopem
Zamienniki kawy. Co zamiast niej nas pobudza?
Jakie inne płyny oprócz oprócz kawy zawierają kofeinę. Guarana jako zamiennik kofeiny. Negatywna rola wielokrotnie parzonej Yerba Mate - zwiększającej ryzyko raka pęcherza. Wypełnianie czasu za pomocą niezbyt inteligentnych uwag i dowcipów, pokazuje, że temat okazał się zbyt krótki dla Patryka..

Warzywa i owoce dawniej i dziś - czym się różnią
Warzywa i owoce nie przypominają dziś tych sprzed 300, 400 lat. Niektóre zmiany są pozytywne zwiększające walory odżywcze i smakowe, zwiększa się jednak zawartość niektórych substancji szkodliwych. Szczegóły w oddcinku.

Azotany w warzywach (burak, sałata, marchew). Poprawiają sportowe wyniki, wzmacniają czy trują?
Azotany i azotyny to dodatki do żywności, które oprócz zapewnienia ładnego koloru mięsa i konserwowania mięsa mają szereg negatywnych skutków (tworzą rakotwórcze nitrozaminy, zamieniają hemoglobinę w nieprzewodzącą tlen metahemoglobinę). Ale nie każdy wie, że głównym jego źródłem w diecie nie jest mięso, ale określone warzywa. Czy w związku z tym powinniśmy jeść te warzywa i pić ich soki? Szczegóły w odcinku.

Piramida (nie)zdrowego żywienia. O czym ci WHO nie powie?
Z gabinetu lekarskiego każdy kojarzy tzw. piramidę zdrowego żywienia. Natomiast należy pamiętać o tym, że przeznaczona jest dla zdrowych i dorosłych osób. Ponad 30% osób z uwagi na różne choroby taki sposób odżywiania spowoduje poważnie dolegliwości. Szczegóły w odcinku.

EFSA
Food safety knows no borders
Światowy handel i globalizacja, powoduje że temat bezpieczeństwa żywności staje się problemem globalnym. Krótki film omawia w jaki sposób EFSA współpracuje z podobnymi organizacjami z całego świata.

Dealing with Uncertainty
Krótki filmik o tym w jaki sposób EFSA w opiniach naukowych stara się zaadresować temat niepewności i braku pełnej wiedzy o możliwych zagrożeniach.

Fighting ciguatera food poisoning
Ciguatera (patrz wikipedia) to niebezpieczna forma zatrucia toksynami morskimi, spowodowane zjedzeniem zatrutych ryb. Pierwotną przyczyną jest toksyna wydzielana przez niektóre algi. Film omawia w jaki sposób EFSA wraz z partnerami z całego świata zamierza walczyć z w.w. zagrożeniem.

Epigenetics and risk assessment: where do we stand?
Epigenetyka to stosunkowo nowa nauka, omawiająca w jaki sposób określone warunki powodują uaktualnienie się różnych genów. Jednym z tych warunków mogą być określone substancje w żywności. Filmik omawia w jaki sposób obecnie EFSA w swojej codziennej pracy uwzględnia informacje z tej gałęzi wiedzy.


Poprzednio omawiane:
Przegląd Youtube - Sierpień 2017
Przegląd Youtube - Lipiec 2017
Przegląd Youtube - Czerwiec 2017
Przegląd Youtube - Maj 2017
Medyczne wgady - kolejna porcja filmów z youtube
Neti Aneti - Pod Mikroskopem - wybór odcinków (6)
Neti Aneti - wybór odcinków (5)
Neti Aneti - wybór odcinków (4)
Neti Aneti - Wybór odcinków (3)
Neti Aneti - Wybór odcinków (2)
Neti Aneti - wybór odcinków

Obserwowane kanały:
EFSA Channel
Pod mikroskopem
Medyczne Wgady
Wirtualna Poradnia

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza