środa, 20 stycznia 2016

Nitrozaminy - zawartość w żywności

W poprzednim poście pisałem o szkodliwym wpływie nitrozamin jako czynnika ryzyka choroby Alzheimera. Dzisiaj chciałbym przytoczyć wyniki badań z lat 2002-2004 dotyczących zawartości związków azotowych w wybranych produktach żywnościowych.

Nie jest to niestety tekst najwyższej wiarygodności, podaje np że została przekroczona norma w ogórkach mimo że w tabeli zawartość jest 313 mg/kg a norma 400 mg/kg, nie podaje również np norm dla wędlin. Nie do końca też z tekstu wynika dlaczego jak mowa jest o nitrozaminach, oznaczony został poziom NaNO3 i NaNO2. Jest to jednak jedyny tekst zawierający wyniki badań na terenie Polski.

Tak więc cytując najważniejsze wyniki: Wśród warzyw normy zostały przekroczone np w rzodkiewce (2122 / 1500 mg/kg), szczypiorku (981/750) i rabarbarze, który okazał się niechlubnym zwycięzcom jeżeli chodzi o przekroczenie normy (2419 / 200). Wśród wędlin generalnie nie stwierdzono przekroczenia norm, zawartość zwykle mieściła się w 50% normy.

Jak dla mnie informacja że pod kontem nitrozamin wędlina powinna być bezpieczna, a szczypiorek rzodkiewka i rabarbar nie, jest nowością. Nie rozumiem też skąd wzięły się normy (według których buraki mogą mieć 2000mg/kg a rabarbar tylko 1/10 tego.

Będę wdzięczny za wszelkie wyjaśniające komentarze



Źródło
Zawartość związków azotowych w produktach spożywczych.- Maria Tietze, Alicja Burghardt, Piotr Brągiel, Jolanta Mac.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz