niedziela, 17 stycznia 2016

Węglowodany i gluten źródłem Alzheimera?

Minął już jakiś czas od ostatnich tekstów które opublikowałem w temacie choroby Alzheimera. Temat ten jest dla mnie o tyle interesujący, że mam w rodzinie osobę w końcowym stadium choroby. Niedawno na stronie poświęconej tej chorobie znalazłem tekst sugerujący zależność między węglowodanami i chorobą Alzheimera i uznałem ten temat za interesujący na tyle aby poruszyć go w ramach niniejszego bloga.

W kolejnym z tekstów Alzheimer został wręcz nazwany "cukrzycą mózgu" i "cukrzycą typu III". Mark Bittman sugeruje, że Alzheimer jest to nic innego jak insulinooporność komórek mózgu. Tezę tą potwierdzają dwie poszlaki. Po pierwsze osoby chore na cukrzycę są ponad dwa razy bardziej narażone na występowanie choroby Alzheimera. Po drugie liczba chorych na Alzheimera rośnie w zastraszającym tempie, przeczy hipotezie że jest to choroba uwarunkowana genetycznie.

Zwolennicy tezy o genetycznym podłożu choroby Alzheimera sugerują, że wzrost zachorowań wynika z prostego faktu że ludzie żyją dłużej. Dr Susane DeLaMont w tekście "Alzheimer - cukrzyca mózgu" kontrargumentując przytacza wyniki badań pokazujące wzrost zachorowań w każdej grupie wiekowej.

Przytacza również przykład jak pracując nad insulinoopornością komórek mózgu podając nitrozaminy jako potencjalny lek spowodowali rozwiniecie się choroby Alzheimera.

I właśnie ta końcowa konkluzja jest najbardziej niepokojąca. Pisząc swój pierwszy tekst o powszechnie stosowanych azotanach i azotynach nie uznałem ich za specjalny problem. Jeżeli jednak okazało by się że dieta wysokokaloryczna bogata w tłuszcze i węglowodany w połączeniu z nitrozaminami będącymi skutkiem stosowania azotanów i azotynów jest jednym z powodów powstawania choroby Alzheimera byłby to fakt niepokojący.

Jak tylko znajdę bardziej naukowe artykuły na ten temat, to na pewno się nimi podzielę z czytelnikami niniejszego bloga.

W każdym razie w moim przypadku faktycznie umysł lepiej pracuje jeżeli ograniczam liczbę kalorii i stosuję dietę. Duża ilość cukru powoduje że mózg się wyłącza i idę spać.

Źródła

Will Eating Carbs Lead to Alzheimer’s? - Jesicca Gwin, Alzheimer.net

Is Alzheimer’s Type 3 Diabetes? - Mark Bittman

Alzheimer's: Diabetes of the Brain? - Dr. Suzanne DeLaMont


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz