wtorek, 2 lutego 2016

Choroba Dühringa - kolejny problem związany z glutenem.

Uzupełniając informacje na temat glutenu, chciałbym wspomnieć jeszcze o jednej chorobie autoimmunologicznej poza celiakią. Jest to choroba Dhuringa (Dhuring-Broq disease, dermatitis herpetiformis).

Choroba Dhuringa jest chorobą skórną, w której przeciwciała IgA odkładają się na skórze w postaci grudek. Podobnie jak w celiakii występują zmiany w jelitach.

Zmiany skórne mogą ustępować po podaniu leków (dapsone, sulfapiridine). Rozwiazaniem jest też dieta bez glutenowa (w niektórych przypadkach wystarczy niskoglutenowa).

I to tyle tytułem uzupełnienia.  Jeszcze raz pragnę podkreślić - we wszystkich tych przypadkach kluczową rolę odgrywa produkcja przeciwciał przeciwko glutenowi. Jest to uwarunkowane genetycznie, tak więc moim zdaniem osoby zdrowe, u których przeciwciał nie wykryto nie powinny "na zapas" stosować diety bezglutenowej.


Źródła
Dermatology. Otto Braun-Falco,Gerd Plewig,Helmut Heinrich Wolff,Walter Burgdorf
Wikipedia - Choroba Duhringa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz