niedziela, 5 lipca 2015

W jaki sposób bada się żywność - książka dla profesjonalistów.

"To są na pewno jakeś kwoty, które wynikają z różnych takich działań". Popularny z polityki cytat obrazuje często przeciętną wiedzę na temat badań bezpieczeństwa żywności. W telewizji słyszymy że wykryto alkohol metylowy, salmonellę lub inną substancję. Ktoś, jakoś przebadał, coś znalazł i to wszystko co możemy na ten temat powiedzieć.

Chcąc zwiększyć swoją wiedzę na ten temat sięgnąłem po książkę "Portable Biosensing of Food Toxicants and Environmental Pollutants" wydaną przez CRC Press (ISBN 978-1-4665-7633-9). Niestety jedyne co mogę powiedzieć po przeczytaniu książki, to że badania te opierają się na solidnych naukowych podstawach. Poziom książki sprawia że jest ona przeznaczona wyłącznie dla profesjonalistów, którzy posiadają dużą wiedzę na temat chemii organicznej. Dla nich jednak książka okaże się kopalnią informacji na ten temat. Każdy rozdział omawia dokładnie określony typ detektorów, mechanizm działania i zastosowania.

Jeżeli więc drogi czytelniku jesteś pracownikiem naukowym, chcącym pogłębić swoją wiedzę na ten temat, lub szalonym naukowcem chcącym stworzyć firmę zajmującą się produkcją składników laboratoryjnych, książkę polecam w 100%. W przeciwnym razie książka okaże się za trudna, tak jak dla mnie.

Czytając książkę udało mi się tylko wynotować kilka haseł, które będę chciał sprawdzić w bardziej popularnych źródłach. W szczególności może uda się mi opisać w przyszłości mechanizmy działania różnych testów. Sam temat detekcji substancji szkodliwych jest jednak bardzo ciekawy. Jeżeli drogi czytelniku znasz jakieś publikacje, filmy lub książki na ten temat, napisz o tym w komentarzu do niniejszego posta.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza